Dite Dinesz

Pasiunea ei pentru jurnalism a dus-o până în vârf de munte!

Dite Dinesz este unul dintre jurnaliștii din România cu care ne mândrim, având o carieră vastă în spate, derulată în jurul acestei profesii. Moderator, producător, redactor și realizator al multor programe culturale derulate pe TVR, Dite a fost, încă de la începutul profesiei sale, un om foarte pasionat de cultură, de România și de puterea comunității.

Această pasiune a condus și la crearea emisiunii “Izolați în România”, care urmărește viața oamenilor izolați pe potecile munților. Ce a descoperit în vârf de munte?

”Primul caz pe care l-am trăit a fost o urcare în 2006 în catunul Orăştioara de Sus din Hunedoara.Am spus atunci într-un reportaj de 4 minute povestea Fiei,ciobăniţa de la capătul unei poteci .Am trăit  o bucurie şi o dorinţă de a spune povestea ei cum nu mai avusesem parte.A trecut timpul şi gândul la ea a devenit o intrebare ,oare mai sunt ca ea in România…Intrebarea  aceasta a devenit un an mai târziu seria de reportaje Izolaţi in România .Şi mă leg acum de cuvântul documentare,care e obligatoriu în manualele de jurnalism.Dar care nu există când e vorba de noi.Mergem pur şi simplu,la risc,să nu ştie că venim,să nu aleg eu ci să ne aleagă ei pe noi,după cum e vremea,poteca,starea mea din acea zi…De multe ori urcăm şi ştim că sus mai sunt câtiva oameni.Şi o iau pe una dintre poteci,casele sunt foarte departe una de alta,deci trebuie să aleg…In lumea lor nu e timp şi nici firesc să te documentezi.Dar e obligatoriu să devii precum ei,să uiţi de confortul lumii tale şi să trăieşti cu ei.”