Skip to content

Ioana Tanase

Până în 2013 eram consumatorul ideal pe care orice companie și-l dorește. Cumpăram cele trebuincioase impulsiv și credeam că puterea unui produs sta în ambalajul și marketingul său, fără să mă întreb vreun moment cum a fost creat, unde sau ce se va întâmpla cu produsul respectiv după ce eu nu voi mai avea nevoie de el. În 2013 totul s-a schimbat, când am realizat care este impactul acțiunilor mele asupra naturii, viețuitoarelor sale și a propriei mele sănătăți.

După ce am fost martora poluării cu plastic și a efectelor sale negative în cele mai îndepărtate și izolate locuri ale planetei, am decis că nu mai doresc să fac parte din această problema și să mai sprijin, prin acțiunile și alegerile mele, industria plasticului. Astfel am renunțat la plasticul de unică folosință, și, treptat, la aproape orice tip de plastic.

După ce am absolvit un curs de Marine Litter oferit de ONU și Universitatea din Amsterdam, am demarat propriile proiecte pentru a combate poluarea cu plastic și efectele sale negative.

În 2016 am creat ALTERNATIVE, un one-stop-shop pentru cei care doresc să trăiască sustenabil și să își reducă semnificativ amprenta de plastic.

În 2017 am fondat Asociația Natura Fără Plastic, singurul ONG din România care se dedică exclusiv problemelor create de poluarea cu plastic și soluții aferente.

În 2018 am câștigat o finanțare europeană cu ajutorul căreia voi crea primul magazin zero-waste din România.

În toată această perioadă comunitatea persoanelor care au îmbrățișat stilul de viață fără plastic și fără risipă a crescut treptat, și o mulțime dintre ei au decis să implementeze principiile zero-waste și în plan profesional. Și astfel am început să colaborăm cu asociații care ne-au cerut sfatul pentru diminuarea plasticului și a deșeurilor generate, cu profesori determinați să-și educe elevii și studenții în spiritul zero-waste, cu afaceri locale hotărâte să facă pași fermi spre eliminarea plasticului din ambalarea și livrarea produselor lor. ”