Skip to content

Mugur Pop

 

Mugur Pop e un personaj pe lângă care nu poți trece indiferent. Înalt, cu părul lung și barba albă, cu centura lui lată de piele de care atârnă un cuțit și asemănarea izbitoare cu un dac, impune și atrage atenția. Ar inspira respect și dacă n-ar spune nimic. Dar Mugur nu e deloc tăcut, dimpotrivă. Pasionat de cai, natură, plante și istorie, e în stare să umple zile întregi vorbind, cu glasul său baritonal și accentul moale, ardelenesc.

Este membru fondator al asociației Terra Dacica Aeterna în interiorul căreia conduce cavaleria dacică numită „Lupii Albi“, dezvoltă și coordonează proiectul dedicat turismului ecvestru „Călare în Carpați” și este președintele Asociației Descoperă Natura în interiorul căreia a dezvoltat  programe de educație pentru copii –  „Școala lui Gerula”, „Școala Naturii”, „Cu Caii în Natură”. Pe Mugur Pop îl putem găsi la câțiva kilometri de Cluj-Napoca, unde are o fermă.

În ultimii ani, Mugur Pop face terapie asistată de cai pentru a ajuta copiii care sufera de autism, iar specialiștii spun că efectele sunt extraordinare. Terapia cu cai a făcut parte dintr-un proiect de dezvoltare socio-emoțională a copiilor prin interacțiunea cu animale. Programul s-a încheiat în urmă cu un an, însă părinții continuă să își aducă copiii să petreacă timp cu caii.

El primește copii în fiecare săptămână și îi învață despre natură și animale. El crede că în zilele noastre copiii au pierdut contactul cu natura și vrea să-i învețe lucruri pe care nu le pot învăța la oraș, cum ar fi modul de a folosi un compas, modul de a face un foc, cum să deosebească ciupercile comestibile de cele otrăvitoare, sau cum să identifice plantele medicinale.

Se descrie ca un om al naturii, adică o persoană plină de viață, care a refuzat să fie asimilat de majoritate și care a ales să trăiască după propriile reguli, cu o poftă nesăbuită de viață, în căutarea și descoperirea propriului sine.